Arkkitehtuuri­­kierrokset

Tule mukaan kiertämään kaupungintaloa Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitajan Petteri Kummalan opastuksella. Pääset näkemään paikkoja, joihin yleisöllä ei ole pääsyä, sekä tutustumaan Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuurin olennaisimpiin piirteisiin viidellä kierroksella, jotka on rakennettu eri teemojen ympärille.

Kierrokset on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon kanssa.

Aula: kokemuksellisuus ja tilantuntu

Astu sisään kaupungintalon aulaan, jossa vanha Engelin suunnittelema aula yhdistyy Ruusuvuoren avaraan ja yhtenäiseen modernistiseen aulatilaan. Juhlavien portaikkojen hallittu dramaturgia ja ylhäältä lankeava kattovalo luovat yhdessä kevyen ja kohottavan tunnelman.

WC-tilat: demo­kraattisuus ja tasa-arvo

Laskeudu Helsingin tyylikkäimpiin WC-tiloihin, joissa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu. Pääset kurkistamaan sekä miesten että naisten WC-tiloihin. Niissä on pari eroavaisuutta, mutta mitkä? Messinki, teräs ja hiekkakivilattiat edustavat samaa korkeatasoisten materiaalien käyttöä kuin muuallakin talossa. WC-lämpiöiden rauhallinen tunnelma huokuu menneiden aikojen nostalgiaa.

Toimistokerrokset: yksityiskohdat ja kokonaisuus

Nouse messinkisellä hissillä kaupungintalon toisen ja kolmannen kerroksen toimistotiloihin. Anitra Lucanderin määrittelemät värit vaikuttavat voimakkaasti tilojen tunnelmaan. Messinkikehysten rajaamat lasiseinät tuovat mieleen nykytaiteen. Aikansa modernein kone-rakennus on täynnä kiehtovia Aarno Ruusuvuoren suunnittelemia yksityiskohtia.

Pormestarin vastaan­ottotilat: hierarkkisuus ja historia

Kurkista, missä pormestari ottaa vastaan vieraita ja pitää pieniä vastaanottoja. Näistä tiloista lähetetään myös monet pormestarin puheet. Klassisessa arkkitehtuurissa arvokkain osa on merkitty selkeästi ja näkyy myös ulospäin, ja niinpä Aarno Ruusuvuorikin sijoitti arvokkaimmat tilat keskelle taloa.

Sisäpiha: kerrostuneisuus

Seiso kaupungintalon sisäpihalla ja katso Aarno Ruusuvuoren ainoaa kaupungintaloon suunnittelemaa julkisivua. Näet sekä 1970-luvun laajennuksen että 1980-luvulla valmistuneen valtuustosalin. Käsittelemätön betoni antaa hyvän käsityksen siitä, mitä tarkoittaa betonibrutalismi.