Tutustu kaupungintaloon

Syksyllä 2020 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun arkkitehti Aarno Ruusuvuori uudisti kaupungintalon sisätilat nykyiseen muotoonsa vuosina 1965–1970. Uusi modernistinen arkkitehtuuri kuvasti aikansa demokraattisia arvoja keisarillista empiretyyliä paremmin. Remontin jälkeen vuonna 1970 vanhasta Seurahuoneesta oli jäljellä vain julkisivu, aulan pylväikkö ja 1800-luvulta peräisin oleva juhlasali. Vuosina 1985–1988 Ruusuvuori suunnitteli kaupungintalokortteliin uuden valtuustosalin ja ravintolan.

Nykyisin kaupungintalo on erilaisista rakennustyyleistä kerrostunut kaupunkilaisten kohtaamispaikka, joka on keskeiseltä paikaltaan todistanut Helsingin ja suomalaisen yhteiskunnan muutoksen.

Nykyinen Helsingin kaupungintalo valmistui alun perin hotelli Seurahuoneeksi vuonna 1833. Empiretyylinen rakennus oli Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Hotelli oli aikanaan Helsingin hienoin ja yksi merkittävimpiä juhla- ja ajanviettopaikkoja. Seurahuoneen toiminta päättyi vuonna 1913 ja talo vihittiin virallisesti kaupungintaloksi vuonna 1932.

Aula

Kun astuu Kauppatorin laidalta sisään kaupungintaloon, aulan alkuperäinen Engelin aikainen pylväikkö toivottaa vieraan tervetulleeksi välittäen kaupungin keisarillista historiaa. Muilta osin aula on moderni ja johdattelee tulijan eleettömään, avaraan tilaan.
Aarno Ruusuvuori halusi suunnitella avaran ja yhtenäisen aulatilan ja siksi matalammassa tasossa sijainnut vanha henkilöstö- ja edustusravintola Kaupunginkellari piti purkaa sen tieltä. Tove Janssonin alkuperäiset Kaupunginkellariin freskot ovat nykyään esillä HAM Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa.
Aulassa on esillä taideteoksia HAM Helsingin taidemuseon kokoelmista. Alkuperäiset aulaan 1960-70-lukujen vaihteessa hankitut teokset Kimmo Kaivannon ”Ketju” (1971) ja Rut Brykin reliefi ”Kaupunki auringossa” (1975) sekä myöhemmin hankittu Jorma Purasen valokuvateos ”Where Compasses All Go Mad” (2007) ovat kävijöiden vapaasti ihailtavissa ja ne istuvat saumattomasti vähäeleiseen aulaan.
Kaupungintalon aula avattiin kaupunkilaisille syksyllä 2008 osana keskustan Torikortteleiden elävöittämistä. Muutoksen yhteydessä otettiin käyttöön kaupunkilaisten yleisneuvonta Virka-info ja näyttelytila Virka-galleria. Aulan tiloissa kävi kymmenen toimintavuoden 2008-2018 aikana vuosittain tuhansittain kaupunkilaisia ja matkailijoita. Virka-galleriassa järjestettiin lukuisia vaihtuvia näyttelyjä, konsertteja ja esityksiä sekä juhlittiin monipuolisesti Helsinki-päivää ja Taiteiden yötä.
Aulan toimintakonsepti uudistettiin kokonaan vuonna 2018, ja keväällä 2019 avattu aulan Tapahtumatori on näyteikkuna nykyiseen ja tulevaisuuden Helsinkiin. Siellä voi keskustella ja kuunnella, ottaa selvää asioista ja vaikuttaa kaupungin kehittämiseen. Tapahtumatorilla järjestettäviä tilaisuuksia voi saapua vapaasti seuraamaan – ja sitä voi hakea oman tapahtuman käyttötilaksi.

Julkisivu

Kauppatorille katsova kaupungintalon siniharmaa julkisivu on tuttu kaikille helsinkiläisille ja mereltä Helsinkiin saapuville. Carl Ludvig Engelin suunnittelema Hotelli Seurahuone on säilytettyine julkisivuineen olennainen osa Helsingin hienoa empirekeskustaa. Pormestarin vastaanottohuoneen altaanin eli pilarien kannatteleman parvekkeen yllä Helsingin vaakuna katsoo välkehtivän meren ja torikojujen yli Suomenlinnaan.

Vaikka julkisivu pylväineen saattaa aluksi vaikuttaa alkuperäiseltä ja muuttumattomalta, sekin on kokenut eri aikakausien taideihanteet pinnassaan. Talon ensimmäinen julkisivuväri oli Engelin vaaleankeltainen, sitten vielä vaaleampi keltainen, roosa, kellanvihreä, valkoinen ja vaaleansininen, harmaanvihreä ja 1950-luvulle tultaessa liilanharmaa. Nykyinen värimaailma on yhdeksäs ja taiteilija Anitra Lucanderin suunnittelema.

Valtuustosali

Kaupungintalokorttelin eli Leijona-korttelin keskellä sijaitseva, vuonna 1988 valmistunut uudisrakennus on myös Aarno Ruusuvuoren suunnittelema ja osa kaupungintalon saneerauksen myöhempää vaihetta. Kyseisessä rakennuksessa sijaitsee nykyinen valtuustosali. Menneinä vuosina Helsingin valtuusto on kokoontunut kaupungintalokortteliin kuuluvassa Empiresalissa Senaatintorin laidalla ja myöhemmin Pörssitalossa, Valkoisessa salissa sekä kaupungintalon juhlasalissa. Nyt käytössä oleva sali on Helsingin ensimmäinen juuri kaupunginvaltuuston toimintaan tarkoitettu istuntosali.
Kaupunginvaltuusto on Helsingin ylin päättävä elin, joka valitaan kunnallisvaaleilla joka neljäs vuosi. Valtuuston vastuulla ovat erityisesti kaupungin toiminta ja talous. Kaupunginvaltuuston alaisena toimii kaupunginhallitus, jonka puheenjohtaja on Helsingin pormestari. Apulaispormestarit ovat myös hallituksen jäseniä. Kaupunginvaltuuston 85 jäsentä kokoontuvat valtuustosaliin noin joka toinen keskiviikko.
Kaupunginvaltuuston kokoukset ovat avoimia kaikille, ja niitä voi seurata joko paikan päällä valtuustosalin yleisölehterillä tai Helsinki-kanavalla.

Kirjaamo

Helsingissä on yksi yhteinen kirjaamo, joka palvelee kaikkia kaupunkilaisia, kaupungin henkilökuntaa, luottamushenkilöitä sekä eri viranomaisia. Kirjaamo sijaitsee kaupungintalon aulassa.
Kirjaamossa otetaan vastaan hallinnollisia asiakirjoja, kuten aloitteita, valituksia, lausuntopyyntöjä ja hakemuksia. Kirjaamossa kirjataan kaupungin yhteiseen hallinnolliseen rekisteriin kaupungille saapuneet ja kaupungilta lähteneet asiakirjat sekä päätökset. Kaupunkilaisten kirjeet toimitetaan kirjaamosta valmisteltavaksi.

Kirjaamo antaa tietoa vireillä olevien hallinnollisten asioiden käsittelyvaiheista ja päätöksistä koko käsittelyprosessin ajan. Kirjaamo hoitaa myös kaupungin julkisten kuulutusten ilmoitustaulua, joka sijaitsee kaupungintalon aulassa.

Siirry: Kirjaamon sivut (Avautuu uuteen välilehteen)

Ravintola

Kaupungintalon sisäpihalla sijaitseva ravintola rakennettiin saneerauksen samassa vaiheessa kuin valtuustosali, ja se valmistui 1988. Ravintola on avoin kaikille ja voit kaupunkivierailulla pistäytyä sinne vaikkapa kahville. Saatat myöhemmin huomata jääneesi lounaalle! Samalla voit ihailla Michael Schilkinin Kauppatorin elämää esittelevää hauskaa keramiikkareliefiä.

Muuntautumiskykyinen kaupungintalon ravintola on palvellut herkuttelijoita jo vuosikausia. Ravintolassa ovat syöneet niin kuninkaalliset kuin presidentit vieraillessaan Helsingissä. Lounaan lisäksi ravintolasta saa kahvia ja leivonnaisia. Makumaailma on suomalainen kansainvälisellä twistillä. Tilan voi myös vuokrata osaavine catering-palveluineen.

Koronatilanteen takia ravintolan aukioloajassa saattaa olla rajoituksia, joten tarkista viimeisin tilanne ravintolan sivuilta.
Siirry: Kaupungintalon ravintola (Avautuu uuteen välilehteen)

Juhlasali

Keskellä Ruusuvuoren niukkaa ja vähäeleistä modernistista kaupungintaloa sijaitsee yllättäen koristeellinen 1800-luvun lopun estetiikkaa heijastava Hampus Dahlströmin suunnittelema ja Bruno Granholmin laajentama juhlasali. Kristallikruunujen alla on nähty muun muassa konsertteja, tanssiaisia, vastaanottoja ja muita kutsuvierastilaisuuksia. Salissa on kuultu monet suomalaisten säveltäjien kantaesitykset kuten Sibeliuksen Metsänhaltijatar. Siellä esitettiin myös Suomen ensimmäinen elokuvaesitys kesäkuussa 1896.

Kaupunginvaltuusto kokoontui juhlasalissa vuosina 1932–1965. Virka-gallerian aikana juhlasalissa järjestettiin useita konsertteja ja muita yleisötapahtumia. Nykyisin juhlasali toimii kaupungin edustustilana.

Ruusuvuoren toimiston toteuttaman korjauksen aikana juhlasali pidettiin paikallaan pilareiden avulla, kun sen alla sijaitsevaa aulaa rakennettiin nykyisen malliseksi. Sen sijainti keskellä kaupungintaloa luo vahvan kontrastin juhlasalin ulko- ja sisäpuolien välille.